Skip to main content

Homesick-1

(skip into)
blog meet my book, she'll replace you to wrote my story in future ,  so i'm sorry blog i've to let you go :'( 



Papa cakap nanti  masuk matrix tak yah bawak lappy dulu , kalau dye suruh papa belikn lappy  baru   Buat sementara ney i've let you go wahha miss you bloggie :'( .

taraa dah buat list nak beli barang dah ! 


Barang yang WAJIB bawak AL-QURAN dan YASSIN . Kenapa? meh i nak cerita ney cerita based on my mama, dulu mama masuk UKM kat bangi so ade beberapa kisah laa  mase mama i study kat University tu , tujuan i nak share  :)

case 1# 
Orang dulu kan susah , most yang masuk University ney orang susah termasuk mama i . Dulu mana ade pinjaman-pinjaman kan  macam sekarang. So mase mama i jd 'fresher' dulu, biase laah lelaki nak tackle-tackle budak 'fresher' kan?  (mama pesan jangan layan ) pastu ade lah kawan mama dapat satu guy ney siap buat abang angkat . Dah lama kawan semua masalah cerita kat abang angkat semua pastu nak mintak duit abang angkat pun bagi . Then, satu hari tu abang angkat tu suruh ganti duit yang dye bagi. Kawan mama mana ade duit kan ,so abang angkat tu pakse dye masuk satu ceramah laa , tahu-tahu rupanya ceramah  tu 'agama kristin ' nak tak nak terpaksa la ikut sebab dah tak ley nak ganti . Tu laa ramai yang masuk agama kristin sebab tak cukup duit nak bayar .Taktik orang kristin nak bagi orang Islam masuk agama dye .

case2 # 
Ada pulak kawan makan kawan . Mase tu ade laa satu kawan ney dye rapat dengan kawan dye .Pastu kawan tu bagi satu minuman , rupanya 'holy water' . Perempuan tu tak ingat langsung nama dya, kawan dye macam dah lupa. Even nak sebut dua kalimah sayahadah pun tak boleh sebab dah minum air tu so mama i dgn kawan mama ,ajak dye pergi jumpa Ustaz bagi elok balik . Alhamdulilah dah elok laa, tapi susah laa kn. Tu laa kawan makan kawan, bahaya! . Orang kristin akan bayar sesesorang apabila orang tu boleh bawak orang Islam keluar agama islam, masuk agama Krisitn. So doakan Allah tak pesong kan akidah kita amin.

case3 # 
Mase dulu mama duduk satu bilik dua orang . Then ade laa satu lagi  kawan mama nak masuk duduk sebilik dgn mama. Ramai tak nak kawan dengan budak tu sebab dye ade 'benda' . Nak tak nak terpaksa laa mama 'ye kan' sebab takot kalau mama reject . So dalam bilik tu ade 3 orang . Mama share katil dgn roommate mama laa , kawan mama yang baru masuk tu tidur satu katil dya sorang. Pastu dah lama tu,  ramai dah tak nak lalu kat bilik mama sebab nampak lembaga mcama-macam laa .Mama dgn roommate mama tak nampak apa-apa pun . Pastu bila kawan baru mama ney tak ley solat dye jadi cam 'semacam' laa 'mengerikan' dye tak boleh dengar orang bace doa tak ley tengok orang solat . So mama dgn roommate mama siasat laa , rupanya dye tu ada satu anak patung selalu bawak ke hulur-ke hilir mana dye pergi . Anak patung tu mama cakap dah kotor hitam dah lama punya .Dia jugak selalu balik malam-malam dari library  . So mama mintak bantuan Ustaz, Ustaz tu suruh ambik anak patung tu tanam .

Masa yang sesuai untuk ambik patung tu bila dye  dah boleh solat. So mase dye boleh solat mama pun plan laa dengan roommate mama nak ambik patung tu . So masa dye tgh solat , time sujud nak tahyat awal mama pun slow-slow ambik patung tu. Sekali dye cakap 'ehh nak buat apa dgn patung tu ' mana taknya , mama i terkejut laa 'ehh bukan awak tgh solat ker?' pastu dye cakap' haaa'a tapi ade benda hitam suruh saya paling kat belakang' .Mana tak kecut mama i,  mama i cakap' tak saja nak main dgn patung ney' then mama i tarok balik tempat yang sepatutnya. Dye pun sambung solat . So mama i tak boleh nak bertindak laa, nak tak nak setahun mama dgn roommate mama duduk dgn dye . Uhh mengerikan .

moral of story sentiasa berjaga-jaga laa . Sentisa doa Allah tu bagi jalan yang lurus . Actually banyak lagi tapi haha malas nak type. Korang try laa tnya mama korang kesah kat University .

Semalam pada hari yang sama Mother's  day,  birthday Eja

adik i yang last , birthday girl 


hello 3 MJ's daughters in the house wootwoot !


Nur Nazifa a.k.a eja , Nur Fariehin a.k.a adik , Nur Diyana a.k.a Along 


we both happy together <3 


eja cepat halang adik dr inter frame camera ! 


ehh, ehh 


alamak adik berjaya meloloskan diri untuk bergambar! 



ohh berani ye nak inter frame muka 



ejaa buli dya . Wahaha nak buat lagi ke tak? haha nagis sudah 


sekian terima kasih . 3-1=2 tinggal laah anda berdua soon i'm gonna leave this house 


Muka kami ramai cakap tak sama tapi we both are loving siblings  . I'll  miss them  .

p/s baju kurang dah siap lipat dah huwaa counting day by day :'(

Comments

Popular posts from this blog

Boredom is a choice

Assalamualaikum and Hello to the silent reader/s
This post is just a mumbling and giving out some of my humble opinion or suggestions (whatever you want to call it, it is also the piece of crap post I guess). Currently, I’m already finish my exam as my final year student and having like a month semester break.  Well, everything was so great and good on the first week but then the feeling of ‘bored’ started to strike me.  
I don’t know how about others, maybe they spend their holidays doing travelling or attended language class. Me, however?  End up my whole semester break before continuing my intern (InsyAllah in the early of this Feb) just in my lovely house. Is not that I don’t want to travel, but I don’t have travel friend/s  (the problem when you just have a small circle of friends)  some of them, their parents are not allowed them to do so, well, I respect and understand that  so I end up finishing my holidays be as a devoted daughter (cewah) p/s if you want to find a travel pa…

Cambodia x Bangkok

Assalamualaikum and hello my silent readers,
We meet again in my post segment ‘one year one country (gituw)’. I just came back from Bangkok last Wednesday and here I am writing and updating my blog. This year I went to Cambodia and Bangkok for 4 days with my new travel partners Liyana my UUM’s friend and cute little girl Wani which is Liyana’s friend. It is kind of awesome to travel with someone new. Making new friend when travelling (checked). This trip is the cutest trip ever; I don’t know why but I think is kind of cute. Thanks for being my travel partners for this year so let’s get started:-
Day 1  12:55 PM   Boarding from KLIA – Siem Reap (Cambodia) – RM 75 / one way without luggage
I booked in February so my trip is in July by AirAsia. The journey is about 2 hours.
02: 45 PM   Reach at Siem Reap International Airport
We stayed in Visoth Boutique Hotel for 3 days 2 nights – 17 USD/ per person.
*My review about Visoth Boutique Hotel*

Photos  by me
Booked thru booking.com and we …

Couple in Islam

Kita couple untuk apa ? suka -suka menghabiskan masa chat sana chat sini , nak pergi mana ? Seolah-olah kita macam hamster pusing sana tak sampai kemana . Kita bila sampai umur dah dewasa dah ada agama , dah ada ekonomi sikit mesti meneruskan perjalanan hidup kita sebab , bila kita umur 25 kita dah matang . Masa tu mesti kahwin dah ,masa tu . Tapi kalau kita duk couple tidak ada perkhawinan sia-sia , sabab tu saya beritahu ' kalau orang mula kenal kita (bagi wanita ) orang lelaki kenal kita dalam masa sebulan dia tak sebut langsung pun 'oh saya nak kahwin dengan awak ' 'saya nak jumpa keluarga'. Stop . Rugi masa .Habiskan bill . Habiskan prepaid . Habiskan masa sahaja . Ingat mesti kita couple mesti ke arah perkhawinan maka kita bersiap bersama-sama betulkan akidah tentukan ibadah solat al-fatiha tu biar betul akhlak tu biar lemah -lembut lagi .Akidah Ibadah .Amal tak cukup jangan sibuk nak couple . Sebab kita takut tengah couple kalau tak jaga hijab buat benda ha…