Homesick-1
Sunday, 13 May 2012 @ 20:56


(skip into)
blog meet my book, she'll replace you to wrote my story in future ,  so i'm sorry blog i've to let you go :'( 



Papa cakap nanti  masuk matrix tak yah bawak lappy dulu , kalau dye suruh papa belikn lappy  baru   Buat sementara ney i've let you go wahha miss you bloggie :'( .

taraa dah buat list nak beli barang dah ! 


Barang yang WAJIB bawak AL-QURAN dan YASSIN . Kenapa? meh i nak cerita ney cerita based on my mama, dulu mama masuk UKM kat bangi so ade beberapa kisah laa  mase mama i study kat University tu , tujuan i nak share  :)

case 1# 
Orang dulu kan susah , most yang masuk University ney orang susah termasuk mama i . Dulu mana ade pinjaman-pinjaman kan  macam sekarang. So mase mama i jd 'fresher' dulu, biase laah lelaki nak tackle-tackle budak 'fresher' kan?  (mama pesan jangan layan ) pastu ade lah kawan mama dapat satu guy ney siap buat abang angkat . Dah lama kawan semua masalah cerita kat abang angkat semua pastu nak mintak duit abang angkat pun bagi . Then, satu hari tu abang angkat tu suruh ganti duit yang dye bagi. Kawan mama mana ade duit kan ,so abang angkat tu pakse dye masuk satu ceramah laa , tahu-tahu rupanya ceramah  tu 'agama kristin ' nak tak nak terpaksa la ikut sebab dah tak ley nak ganti . Tu laa ramai yang masuk agama kristin sebab tak cukup duit nak bayar .Taktik orang kristin nak bagi orang Islam masuk agama dye .

case2 # 
Ada pulak kawan makan kawan . Mase tu ade laa satu kawan ney dye rapat dengan kawan dye .Pastu kawan tu bagi satu minuman , rupanya 'holy water' . Perempuan tu tak ingat langsung nama dya, kawan dye macam dah lupa. Even nak sebut dua kalimah sayahadah pun tak boleh sebab dah minum air tu so mama i dgn kawan mama ,ajak dye pergi jumpa Ustaz bagi elok balik . Alhamdulilah dah elok laa, tapi susah laa kn. Tu laa kawan makan kawan, bahaya! . Orang kristin akan bayar sesesorang apabila orang tu boleh bawak orang Islam keluar agama islam, masuk agama Krisitn. So doakan Allah tak pesong kan akidah kita amin.

case3 # 
Mase dulu mama duduk satu bilik dua orang . Then ade laa satu lagi  kawan mama nak masuk duduk sebilik dgn mama. Ramai tak nak kawan dengan budak tu sebab dye ade 'benda' . Nak tak nak terpaksa laa mama 'ye kan' sebab takot kalau mama reject . So dalam bilik tu ade 3 orang . Mama share katil dgn roommate mama laa , kawan mama yang baru masuk tu tidur satu katil dya sorang. Pastu dah lama tu,  ramai dah tak nak lalu kat bilik mama sebab nampak lembaga mcama-macam laa .Mama dgn roommate mama tak nampak apa-apa pun . Pastu bila kawan baru mama ney tak ley solat dye jadi cam 'semacam' laa 'mengerikan' dye tak boleh dengar orang bace doa tak ley tengok orang solat . So mama dgn roommate mama siasat laa , rupanya dye tu ada satu anak patung selalu bawak ke hulur-ke hilir mana dye pergi . Anak patung tu mama cakap dah kotor hitam dah lama punya .Dia jugak selalu balik malam-malam dari library  . So mama mintak bantuan Ustaz, Ustaz tu suruh ambik anak patung tu tanam .

Masa yang sesuai untuk ambik patung tu bila dye  dah boleh solat. So mase dye boleh solat mama pun plan laa dengan roommate mama nak ambik patung tu . So masa dye tgh solat , time sujud nak tahyat awal mama pun slow-slow ambik patung tu. Sekali dye cakap 'ehh nak buat apa dgn patung tu ' mana taknya , mama i terkejut laa 'ehh bukan awak tgh solat ker?' pastu dye cakap' haaa'a tapi ade benda hitam suruh saya paling kat belakang' .Mana tak kecut mama i,  mama i cakap' tak saja nak main dgn patung ney' then mama i tarok balik tempat yang sepatutnya. Dye pun sambung solat . So mama i tak boleh nak bertindak laa, nak tak nak setahun mama dgn roommate mama duduk dgn dye . Uhh mengerikan .

moral of story sentiasa berjaga-jaga laa . Sentisa doa Allah tu bagi jalan yang lurus . Actually banyak lagi tapi haha malas nak type. Korang try laa tnya mama korang kesah kat University .

Semalam pada hari yang sama Mother's  day,  birthday Eja

adik i yang last , birthday girl 


hello 3 MJ's daughters in the house wootwoot !


Nur Nazifa a.k.a eja , Nur Fariehin a.k.a adik , Nur Diyana a.k.a Along 


we both happy together <3 


eja cepat halang adik dr inter frame camera ! 


ehh, ehh 


alamak adik berjaya meloloskan diri untuk bergambar! 



ohh berani ye nak inter frame muka 



ejaa buli dya . Wahaha nak buat lagi ke tak? haha nagis sudah 


sekian terima kasih . 3-1=2 tinggal laah anda berdua soon i'm gonna leave this house 


Muka kami ramai cakap tak sama tapi we both are loving siblings  . I'll  miss them  .

p/s baju kurang dah siap lipat dah huwaa counting day by day :'(