Skip to main content

Homesick-1

(skip into)
blog meet my book, she'll replace you to wrote my story in future ,  so i'm sorry blog i've to let you go :'( 



Papa cakap nanti  masuk matrix tak yah bawak lappy dulu , kalau dye suruh papa belikn lappy  baru   Buat sementara ney i've let you go wahha miss you bloggie :'( .

taraa dah buat list nak beli barang dah ! 


Barang yang WAJIB bawak AL-QURAN dan YASSIN . Kenapa? meh i nak cerita ney cerita based on my mama, dulu mama masuk UKM kat bangi so ade beberapa kisah laa  mase mama i study kat University tu , tujuan i nak share  :)

case 1# 
Orang dulu kan susah , most yang masuk University ney orang susah termasuk mama i . Dulu mana ade pinjaman-pinjaman kan  macam sekarang. So mase mama i jd 'fresher' dulu, biase laah lelaki nak tackle-tackle budak 'fresher' kan?  (mama pesan jangan layan ) pastu ade lah kawan mama dapat satu guy ney siap buat abang angkat . Dah lama kawan semua masalah cerita kat abang angkat semua pastu nak mintak duit abang angkat pun bagi . Then, satu hari tu abang angkat tu suruh ganti duit yang dye bagi. Kawan mama mana ade duit kan ,so abang angkat tu pakse dye masuk satu ceramah laa , tahu-tahu rupanya ceramah  tu 'agama kristin ' nak tak nak terpaksa la ikut sebab dah tak ley nak ganti . Tu laa ramai yang masuk agama kristin sebab tak cukup duit nak bayar .Taktik orang kristin nak bagi orang Islam masuk agama dye .

case2 # 
Ada pulak kawan makan kawan . Mase tu ade laa satu kawan ney dye rapat dengan kawan dye .Pastu kawan tu bagi satu minuman , rupanya 'holy water' . Perempuan tu tak ingat langsung nama dya, kawan dye macam dah lupa. Even nak sebut dua kalimah sayahadah pun tak boleh sebab dah minum air tu so mama i dgn kawan mama ,ajak dye pergi jumpa Ustaz bagi elok balik . Alhamdulilah dah elok laa, tapi susah laa kn. Tu laa kawan makan kawan, bahaya! . Orang kristin akan bayar sesesorang apabila orang tu boleh bawak orang Islam keluar agama islam, masuk agama Krisitn. So doakan Allah tak pesong kan akidah kita amin.

case3 # 
Mase dulu mama duduk satu bilik dua orang . Then ade laa satu lagi  kawan mama nak masuk duduk sebilik dgn mama. Ramai tak nak kawan dengan budak tu sebab dye ade 'benda' . Nak tak nak terpaksa laa mama 'ye kan' sebab takot kalau mama reject . So dalam bilik tu ade 3 orang . Mama share katil dgn roommate mama laa , kawan mama yang baru masuk tu tidur satu katil dya sorang. Pastu dah lama tu,  ramai dah tak nak lalu kat bilik mama sebab nampak lembaga mcama-macam laa .Mama dgn roommate mama tak nampak apa-apa pun . Pastu bila kawan baru mama ney tak ley solat dye jadi cam 'semacam' laa 'mengerikan' dye tak boleh dengar orang bace doa tak ley tengok orang solat . So mama dgn roommate mama siasat laa , rupanya dye tu ada satu anak patung selalu bawak ke hulur-ke hilir mana dye pergi . Anak patung tu mama cakap dah kotor hitam dah lama punya .Dia jugak selalu balik malam-malam dari library  . So mama mintak bantuan Ustaz, Ustaz tu suruh ambik anak patung tu tanam .

Masa yang sesuai untuk ambik patung tu bila dye  dah boleh solat. So mase dye boleh solat mama pun plan laa dengan roommate mama nak ambik patung tu . So masa dye tgh solat , time sujud nak tahyat awal mama pun slow-slow ambik patung tu. Sekali dye cakap 'ehh nak buat apa dgn patung tu ' mana taknya , mama i terkejut laa 'ehh bukan awak tgh solat ker?' pastu dye cakap' haaa'a tapi ade benda hitam suruh saya paling kat belakang' .Mana tak kecut mama i,  mama i cakap' tak saja nak main dgn patung ney' then mama i tarok balik tempat yang sepatutnya. Dye pun sambung solat . So mama i tak boleh nak bertindak laa, nak tak nak setahun mama dgn roommate mama duduk dgn dye . Uhh mengerikan .

moral of story sentiasa berjaga-jaga laa . Sentisa doa Allah tu bagi jalan yang lurus . Actually banyak lagi tapi haha malas nak type. Korang try laa tnya mama korang kesah kat University .

Semalam pada hari yang sama Mother's  day,  birthday Eja

adik i yang last , birthday girl 


hello 3 MJ's daughters in the house wootwoot !


Nur Nazifa a.k.a eja , Nur Fariehin a.k.a adik , Nur Diyana a.k.a Along 


we both happy together <3 


eja cepat halang adik dr inter frame camera ! 


ehh, ehh 


alamak adik berjaya meloloskan diri untuk bergambar! 



ohh berani ye nak inter frame muka 



ejaa buli dya . Wahaha nak buat lagi ke tak? haha nagis sudah 


sekian terima kasih . 3-1=2 tinggal laah anda berdua soon i'm gonna leave this house 


Muka kami ramai cakap tak sama tapi we both are loving siblings  . I'll  miss them  .

p/s baju kurang dah siap lipat dah huwaa counting day by day :'(

Comments

Popular posts from this blog

Medan Getaway

Assalamualaikum and hello guys,



We met again for my post segment ‘one year one country’. For this year, Alhamdulilah I have un-tick my wish list ‘one year one country’ to Medan, Indonesia. As usual this is my last minute plan to go to Medan. Why Medan?Because the cheapest flight at that time, yes my definition of travel ‘murah je book terus plan kemudian’ . So for this year, Farah is my travel partner (previous post, my Phuket travel partner) as I can say, my Medan getaway is like my short honeymoon because it was so calm and I do happy for this travel. Alhamdulilah is was great and everything was so smooth. 
So here’s my itinerary; My recap journey for 4 days 3 nights Medan - Berastangi – Samosir Island – Medan
DAY 1
02:55 PM    KLIA 2 – KUALANAMU AIRPORT (Medan) * RM 163 (return flight, no luggage) 03:00 PM- Reach Kualanamu Airport (Medan is one hour delay from Malaysia time zone)
*we decided to  stay at Berstangi due to last ferry to Samosir Island at 7:00 PM and the journey from Me…

Finn du chapitre 12/12 (version 2017)

Assalamualaikum and peace upon you guys,
First of all, happy new year! And yes I know, I am quite late but well still in February right? Still count. Anyway as usual I will do my recap for good memories happened in my 2017. Frankly talking, 2017 is one of my favourite years because so many big events happened in my life and I guess 2018 is a big step for me to go thru ‘adulthood’ arena.
1) Went to Cambodia x Bangkok


Alhamdulilah I’ve accomplished to un-tick one of my must lists, one year one country but it bonus I went two countries. Actually, this plan is ‘spontaneous adventure’.  This is some short story ; I got a text from Yana told me ‘ ticket tengah murah jom’ and I said ‘ jom’ and on that night we brought that flight tickets . I never told my parents I just ‘do it’ see kerja gila to be honest I have been waiting to do this ‘kerja gila’ .  A month before I went to Cambodia, I told my parents ‘ I have already bought the tickets, hotel already book, already exchanged the money (w…

Cambodia x Bangkok

Assalamualaikum and hello my silent readers,
We meet again in my post segment ‘one year one country (gituw)’. I just came back from Bangkok last Wednesday and here I am writing and updating my blog. This year I went to Cambodia and Bangkok for 4 days with my new travel partners Liyana my UUM’s friend and cute little girl Wani which is Liyana’s friend. It is kind of awesome to travel with someone new. Making new friend when travelling (checked). This trip is the cutest trip ever; I don’t know why but I think is kind of cute. Thanks for being my travel partners for this year so let’s get started:-
Day 1  12:55 PM   Boarding from KLIA – Siem Reap (Cambodia) – RM 75 / one way without luggage
I booked in February so my trip is in July by AirAsia. The journey is about 2 hours.
02: 45 PM   Reach at Siem Reap International Airport
We stayed in Visoth Boutique Hotel for 3 days 2 nights – 17 USD/ per person.
*My review about Visoth Boutique Hotel*

Photos  by me
Booked thru booking.com and we …