Skip to main content

Posts

Showing posts from May, 2012

Quick update #2

''Sayonara Putrajaya. Konnichiwa Pulau Pinang ''


''Knowing yourself is the beginning of all wisdom.'' Aristotle

I am alive but I've been mostly dead

I've been telling myself once , I've been telling myself twice , I've been telling myself a thousand fucking times -That I'll be okay and I'll be fine there soon just need some adjustment in  NEW place  .Frankly - I'm not ready at all .I'm still wondering if I be there ,then  what if.. someone hates me , what if.. someone don't want friends with me .. what if someone sabotage me ..what if I'm fail the exam .You know right Matrix  first rules.   Only me , NEW place .Despair of loneliness . No one will  support me .


PELAJAR hendaklah menunjukkan dan mencapai kejayaan yang memuaskan dalam khususnya : Pelajar yang gagal dalam peperiksaan atau tidak memperoleh syarat minimum yang ditetapkan akan diberhentikan daripada pengajian .

Which means if I FAIL I'll kick out from Matrix and my future will be end of this world . I've trying to be more positive  think positively but still it just not work at  this moment .

Rewind about my past how being …

Homesick-3

Hello there ,
Spending  your day with your family is worth it then spending a whole day to buy some expensive clothes  swipe your magic card *Trust me  . Especially for me , another  a few days I'll left my family and start my NEW environment  at NEW place  WITHOUT THEM yeah I know  pathetic! . So, yesterday, me,my mum and some my mother's friend, we lifted up  a PUTRAJAYA CRUISE . This is for my first time , well is not big as in 'pisau cukur ' movie but who care is a CRUISE . I enjoyed it every single moments , snap a few picture about the structure of buildings which is very unique , at the same time I was amazed with an idea Tun. Dr. Mahathir Mohamad the longest serving Malaysia  Prime Minister.I bet you no one can do as he is .The journey is only take 45 minutes *arhh , then we were allowed walk around in cruise, enjoyed the winds blow and feels the wave sprinkling our face. Sounds like pretty cool right? yeah I wish I'd spread both arms sideways the someone …

Quick update #1

* Change my blog ✓
                       * Remove songs from blog  ✓
                       * Packing my stuff  ✓
                       *Allowed stranger or followers comments my entry  ✓
                       * Delete my previous  post in 2011  , totally immature  ✓
                       * Me  sorry Error!
Yes, I'm totally not ready for a change surely NEW everyday routine . NEW place .NEW me .  6 days left

"I know at times you feel alone and death is the only way out, and that no one understands. But trust me, there are people out there that understand. Depression is a real medical illness. It's not a sign of weakness." -asherrsmoore

Homesick-2

Olass and still Sunday , another post . Okay my previous post 'homesick-1' , woaa i'm not expected ramai yang tertarik baca woaa great I've got  a few comments and some encouragement woaa that's really great , yeah shared what I know, thanks readers and followers . A million thanked . So today my post still about my preparation huwaa *wipe my tears.

So yesterday, shopping day! yeah. Location? of course laa Kuala Lumpur , kenapa tak Putrajaya? umm tak banyak pilihan sangat then Alamanda je tempat shopping arhh tak best . So apa i beli haha from tip of  my hair to my tip toe everything!, . Yeah baby ! thanks mum spent your money for me , I'm touched . A few tudung , then a few  baju kemaja  , cadar and last one shoe! Haha nak tgk ?

This is my second flat shoes, first one chocolate. Actually this year i  baru berminat nak pakai flat shoes , selama ney high heels so  baru sikit je shoes i . Guess what size this shoes? Yes right, 4! haha besarkn kaki i macam monster…

Roommates ? ! ! ?

Olass and salam , happy sunday it SUNDAY so so lagi 8 hari i kat Putrajaya, after this i'm officially  will be 'org peneng' selama setahun :'(. Sorry i'm not exited nak pergi tempat orang yeah :'( . So today entry  is about roommates, ouh i mmg tak pernah share bilik dgn stranger so in 28th May 2012  ini ,I akan duduk sebilik dgn stranger . Honestly i don't bear to do it . So IF i have a choice to choose my roommates here's a rule haha :P

1) She is NORMAL PERSON -For sure normal , I tak kesah how she looks asalkn she is a human and act like a human . Jangan terlalu menakutkan ,umm means- umm macam asyik pandang orang semacam jer, gelak cam mengilai ker arhh . *Nonsense la didy !

2) She is a MUSLIM  - Of course laa beragama Islam tapi tak guna kalau Islam tapi tak solat kan ?. So ISLAM+SOLAT . Tu je , free hair or hijab , i tak kesah asalkan solat :). 

3) PLEASE NO 'KUTU' A.K.A. LICE
-Ouh please dear my future roommates , jangan ade kutu . Apa …

Happy Teacher's Day

Olass and salam, hello readers as you know yesterday which  is16 May right? Is a Teacher's Day haha ! Happy Teachers day cikgu especially for all my teachers from SMKLK haha . So today i'm decide to do some entry about some my teachers ,  who teach me last year when I'm in form 4 and  5 ,  4 and 5Ar-Razi as an account student.

So the persons i want to thanked goes to -

Guru kelas saya Ustaza Rohana . Ustaza banyak bg perubahan kat saya, for example banyak doa dan  pelbagai solat eg:solat hajat, isqarah  yang tak pernah i tahu . Well i admit it, i mmg agak cetek tentang hal-hal camne , sedikit je i tahu. Banyak yang Ustaza i ajar bab solat hajat tu Alhamdulilah sampai sekarang i amalkan thanks so much . Ustaza jugak i dah anggap mama i yang kedua. Mase form 5 she is the only one know all my problems i'm not kind of person that i'll talk some my random friends  about my problems .Even my own mother pun tak tahu masalah i , cuma haritu Ustaza terlepas cakap kat mama i…

Homesick-1

(skip into)
Papa cakap nanti  masuk matrix tak yah bawak lappy dulu , kalau dye suruh papa belikn lappy  baru   Buat sementara ney i've let you go wahha miss you bloggie :'( .

Barang yang WAJIB bawak AL-QURAN dan YASSIN . Kenapa? meh i nak cerita ney cerita based on my mama, dulu mama masuk UKM kat bangi so ade beberapa kisah laa  mase mama i study kat University tu , tujuan i nak share  :)

case 1#  Orang dulu kan susah , most yang masuk University ney orang susah termasuk mama i . Dulu mana ade pinjaman-pinjaman kan  macam sekarang. So mase mama i jd 'fresher' dulu, biase laah lelaki nak tackle-tackle budak 'fresher' kan?  (mama pesan jangan layan ) pastu ade lah kawan mama dapat satu guy ney siap buat abang angkat . Dah lama kawan semua masalah cerita kat abang angkat semua pastu nak mintak duit abang angkat pun bagi . Then, satu hari tu abang angkat tu suruh ganti duit yang dye bagi. Kawan mama mana ade duit kan ,so abang angkat tu pakse dye masuk satu cera…

Moments

Hello and goodnight . Actually i memang jarang post malam-malam so ade kesempatan post je laa. Korang pernah tak sayang satu 'benda' since dari kecik , for example bantal busuk ke selalu bawak ke hulur dan kehilir sampai hitam legam haha. Same goes here , 'benda' yang i sayang since kecik is my 'gold necklace' mmg i selalu pakai mase time raya (woaa budak ney since kecik high taste hihih) . Then lepas raya kena bukak laa maklum laa gold mana ley pergi sekolah pakai necklace. Mase nak bukak tu menagis-nagis . Dah lama tu dah tak pakai since form 1 ,  mama kata necklace tu hilang umm sedih :'(

Then today, tepat mase waktu Mahgrib

mama : haa naahh  me: haaa? *muka blurr yg mmg tak ley belah

then mama suruh i tunduk

me: haaa ney necklace mase along kecik  mama : haa ye laa mama tukar dye punya rantai , locket masih sama . me : hahaaaa  mama : simpan elok -elok 
Wahai necklace i miss you a lot tau haha .Thanks mama , sejak i nak pergi sambung belajar ney macam-ma…

Matrikulasi? Asasi? Diploma?

Alhamdulilah, Allah dah makbulkan doa i, I told you yg i agak confuse right but then tibe-tibe jer rase cam nak baca newspaper then i ade jumpa satu article about matrix, diploma dan asasi so wanna know the differences ? taraa close your mouth and read it - *siap summaries lagi haha semangat nak post ney

1. Matrikulasi Kementrian Pelajaran 
Matrikulasi terbahagi kepada dua iaitu Program Satu Tahun dan Dua Tahun , ade 4 jurusan iaitu Sains Hayat, Sains Fizikal, Perakunan dan Teknikal (tahun ney baru di perkenalkan) .

Jumlah bayaran semasa mendaftar RM 220 untuk jurusan sains dan teknikal . RM 212 untuk jurusan perakaunan. Yuran pengajian dan penginapan di tanggung oleh Kementrian Pelajaran. Semasa belajar di kolaj Matrukulasi, pelajarnya mendapat elaun sebanyak RM 1250 satu samester (so i dua semester so RM 2500 laa).

Lulusan martikulasi perlu memohon UPU atau University Sains Malaysia utk mengikuti program peringkat ijazah. Mereka yang keputusan cermerlang mempunyai peluang cerah unt…

Still -- thinking

Hello, olass and salam . So semalam i already  gave my answer to matrix ' saya terima' . Sebab papa suruh . So print out semua document tu , well i'm kind of a little bit exited with it yelah cam yeah nanty nak sambung belajar , setelah menjadi banduan di rumah beberapa bulan . Huhu ,. But i just click that button je tak confirm lagi nak ambik matrix sebab i mmg nak tguu rayuan i . Kalau dpt rayuan bye-bye matrix , so kira untuk tempahan tempat la.

Tapi papa suruh i isi semua borang,  siap plan nak balik kampung. Matrix i kat Pulau Pinang so dekat laa dgn kampung i, i was like woo woo slow there tggu rayuan dulu lah . Papa mcm ye-ye suruh  i masuk matrix umm camne yee half i rase nak selebihnya tak nak. Arhh confuse. Iqbal pulak suruh i ambik matrix siap pesan lagi ' jaga diri baik-baik nanti saya tak ley nak jaga dah, kan jauh ' yeah great saya tahu awak tak nak jaga saya dah haha .  Untung laa dapat UPU 'perubatan' better u ambik matrix tp tempat tak sam…

UPU result

Olass and hello peeps haha so amcam anda punya UPU result , dapat woaa congrats laa .So semalam adalah hari se-sedih sedunia haha sape nasib dgn i laa. Pagi tu dah rase cam happy jer nak check , dalam pukul 11 lebih camtu dah bukak. Tgk news feed ada yg dah dapat so dgn bangganya taip number ic then
DUKACITANYA, i was like bullshit ! haha sorry . Apa pulak satu pun tak lekat. My friends asked me, dorang pun cam tak caya lah tapi nak wat cam ne . Maybe course yang i apply terlalu packed umm yeah or based on my kokorikulum marks yeah i know is suck ! .

Mmg i menagis time tu jugak , i tekan jugak saluran sabah sarawak mana tau dapat still DUKACITANYA. Yeah firstly i'm a little bit emotional ( umm sorry emotional gila -gila ) laa sape tak. Yeah rase cam bodoh giler dpn screen kot .

I terus log out ,keluar rumah lepak kat pondok ambik angin and it was rain haha lagi laa sedih .Haha cam cerita  hindustant kn, then suddenly my mum voice came out tah dari mana . ''Kalau nak berjay…