Skip to main content

Matrikulasi? Asasi? Diploma?

Alhamdulilah, Allah dah makbulkan doa i, I told you yg i agak confuse right but then tibe-tibe jer rase cam nak baca newspaper then i ade jumpa satu article about matrix, diploma dan asasi so wanna know the differences ? taraa close your mouth and read it - *siap summaries lagi haha semangat nak post ney

1. Matrikulasi Kementrian Pelajaran 

Matrikulasi terbahagi kepada dua iaitu Program Satu Tahun dan Dua Tahun , ade 4 jurusan iaitu Sains Hayat, Sains Fizikal, Perakunan dan Teknikal (tahun ney baru di perkenalkan) .

Jumlah bayaran semasa mendaftar RM 220 untuk jurusan sains dan teknikal . RM 212 untuk jurusan perakaunan. Yuran pengajian dan penginapan di tanggung oleh Kementrian Pelajaran. Semasa belajar di kolaj Matrukulasi, pelajarnya mendapat elaun sebanyak RM 1250 satu samester (so i dua semester so RM 2500 laa).

Lulusan martikulasi perlu memohon UPU atau University Sains Malaysia utk mengikuti program peringkat ijazah. Mereka yang keputusan cermerlang mempunyai peluang cerah untuk memasuki program pengajian yang diminati. Mereka yang sederhana mendapat program pengajian  yang kurang diminati .

2. Asasi Insititusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA)

Program Asasi terbahagi kepada beberapa jurusan yang khusus serta mengambil masa antara satu hingga dua tahun . 

Sukatan asasi lebih bersifat khusus kepada program pengajian  peringkat ijazah yang dijuruskan . Contoh
(UM) Asasi Sains Hayat, Asasi Sains Fizikal, Asasi Alam Bina, Asasi Pendidikan Islam , Asasi Syariah, Asasi Usuluddin dan Asasi Pengajain Islam dan Sains . (UIAM) pun ade 15 tp malas nak type hihi .

Jumlah bayaran yang perlu dijelaskan semasa mendaftar bergantung kepada jurusan yang diambil . Yuran penginapan dan pengajian perlu ditanggung oleh pelajar sendiri . Walaupun begitu pelajar asasi ditawarkan pembiyaaan wang saku sebanyak RM 1000 satu semester, yuran pengajian RM350 satu semester dan yuran peginapan RM 300 satu semester (kena tolak duit laa umm)

Lulusan program Asasi UM dan UiTM perlu memohon melalui UPU atau USM untuk mengikuti program peringkat ijazah tetapi mereka diberi keutamaan memasuki university program asasi mereka. Manakala lulusan program asasi yang lain akan diserapkan terus ke program peringkat ijazah unversiti berkenaan jika memenuhi syarat dan kelayakan ditetapkan. 


3. Diploma IPTA

Program diploma pula diurus dan dikendalikan sendiri pihak university . Program ini mengambil masa selama tiga tahun . Ini bermakna apabila pelajar berkenaan mengikuti program pengajian diploma mereka boleh merancang masa depan kerjaya dengan lebih tepat .

Jumlah bayaran yang perlu dijelaskan semasa mendaftar bergantung kepada jurusan dan University . Yuran penginapan dan pengajian juga ditanggung pelajar. Pelajar boleh memohon biasiswa atau pembiayaan yang lain seperti PTPTN untuk menampung kos pembelajaran .

Lulusan program diploma boleh terus berkerja atau menyambung pelajaran ke peringkat ijazah menerusi UPU. Walaupun begitu ada juga universiti yang menyerap terus lulusan diploma ke peringkat ijazah jika memenuhi syarat dan kelayakan yang ditetapkan.

- Namun, perlu diingat pelajar yang memohon matrikulasi dan program asasi sememangnya diandaikan akan terus belajar ke peringkat ijazah dan kerana itulah Kementrian Pelajaran dan IPTA  yang menawarkan program laluan pantas ini hanya memilih pelajar cemerlang.


-Ada segolongan kecil pelajar lepasan SPM yang menyesal mengikuti program matrikulasi mahupun program asasi kerana didapati lebih 'demanding' dan agak sukar untuk menerima perubahan yang mesti dilakukan pelajar.



-Program diploma pula , walaupun dipohon pelajar cemerlang dan sederhana , proses pembelajarannya direncanakan dan dipanjangkan bagi tempoh tiga tahun . Maka pelajar diploma ada sedikit ruang 'bernafas' dan peluang membetulkan keadaan jika mengalami kegagalan atau kejatuhan prestasi .


- Jika anda memilih matrikulasi atau program asasi ketahuilah bahawa kepayahan anda dibalas dengan kepantasan memasuki bidang ijazah dan dunia pekerjaan manakala program diploma, walaupan tidak 'menyesakkan nafas' pelajar tetapi dari segi persaingan akan terlewat masuk ke peringkat ijazah dan seterusnya lambat memasuki bidang pekerjaan sebagai lepasan ijazah .


p/s so semuanya ade kebaikan dan keburukan kn so kite belajar mesti nak kerja kn so matrix and asasi much better but tak jugak rezeki tu di tangan Allah so pasrah dan redha buat yang terbaik .


pp/s i think i'm gonna take matrix . Thanks so much Allah ya Rabbi sebab dah makbulkan doa saya .Amin ,

Comments

Popular posts from this blog

Boredom is a choice

Assalamualaikum and Hello to the silent reader/s
This post is just a mumbling and giving out some of my humble opinion or suggestions (whatever you want to call it, it is also the piece of crap post I guess). Currently, I’m already finish my exam as my final year student and having like a month semester break.  Well, everything was so great and good on the first week but then the feeling of ‘bored’ started to strike me.  
I don’t know how about others, maybe they spend their holidays doing travelling or attended language class. Me, however?  End up my whole semester break before continuing my intern (InsyAllah in the early of this Feb) just in my lovely house. Is not that I don’t want to travel, but I don’t have travel friend/s  (the problem when you just have a small circle of friends)  some of them, their parents are not allowed them to do so, well, I respect and understand that  so I end up finishing my holidays be as a devoted daughter (cewah) p/s if you want to find a travel pa…

Cambodia x Bangkok

Assalamualaikum and hello my silent readers,
We meet again in my post segment ‘one year one country (gituw)’. I just came back from Bangkok last Wednesday and here I am writing and updating my blog. This year I went to Cambodia and Bangkok for 4 days with my new travel partners Liyana my UUM’s friend and cute little girl Wani which is Liyana’s friend. It is kind of awesome to travel with someone new. Making new friend when travelling (checked). This trip is the cutest trip ever; I don’t know why but I think is kind of cute. Thanks for being my travel partners for this year so let’s get started:-
Day 1  12:55 PM   Boarding from KLIA – Siem Reap (Cambodia) – RM 75 / one way without luggage
I booked in February so my trip is in July by AirAsia. The journey is about 2 hours.
02: 45 PM   Reach at Siem Reap International Airport
We stayed in Visoth Boutique Hotel for 3 days 2 nights – 17 USD/ per person.
*My review about Visoth Boutique Hotel*

Photos  by me
Booked thru booking.com and we …

Couple in Islam

Kita couple untuk apa ? suka -suka menghabiskan masa chat sana chat sini , nak pergi mana ? Seolah-olah kita macam hamster pusing sana tak sampai kemana . Kita bila sampai umur dah dewasa dah ada agama , dah ada ekonomi sikit mesti meneruskan perjalanan hidup kita sebab , bila kita umur 25 kita dah matang . Masa tu mesti kahwin dah ,masa tu . Tapi kalau kita duk couple tidak ada perkhawinan sia-sia , sabab tu saya beritahu ' kalau orang mula kenal kita (bagi wanita ) orang lelaki kenal kita dalam masa sebulan dia tak sebut langsung pun 'oh saya nak kahwin dengan awak ' 'saya nak jumpa keluarga'. Stop . Rugi masa .Habiskan bill . Habiskan prepaid . Habiskan masa sahaja . Ingat mesti kita couple mesti ke arah perkhawinan maka kita bersiap bersama-sama betulkan akidah tentukan ibadah solat al-fatiha tu biar betul akhlak tu biar lemah -lembut lagi .Akidah Ibadah .Amal tak cukup jangan sibuk nak couple . Sebab kita takut tengah couple kalau tak jaga hijab buat benda ha…