Skip to main content

Posts

Showing posts from August, 2014

Exam

(skip introduction I'm suck ) 
Okay , what I've noticed a past few days . Pasal bertudung dengan tak , yeah it may sound cliche sampai bila-bila . Bila ada orang buat perangai yang tak senonoh dan dia pakai tudung ( ini sebagai contoh ) orang akan bash ' at least dia bertudung ' ' kau ingat orang pakai tudung tu baik sangat ke ?' pernah dengarkan alasan ney tak pernah lapuk . 
Aku bukan nak tekan kan atau nak menangkan mana-mana pihak , it just my humble opinions . So here some simple example . 
(Story time)
Budak A dengan budak B ada exam penting dekat dewan yang memang menetukan hidup mati dorang lah . Kalau lulus menjamin masa depan dorang , kalau fail for sure repeat la kn . So kalau nak masuk pintu dewan tu peraturan dia kena berpakaian kemas dan formal . Ada pengawas jaga dekat depan pintu tu . 
Budak A ney pakai pakaian formal , kemas yang amat tapi ilmu dekat kepala kurang , ye la sebab makan tido je kerja buku buat alas bantal . Hebat la konon tak bac…

Couple in Islam

Kita couple untuk apa ? suka -suka menghabiskan masa chat sana chat sini , nak pergi mana ? Seolah-olah kita macam hamster pusing sana tak sampai kemana . Kita bila sampai umur dah dewasa dah ada agama , dah ada ekonomi sikit mesti meneruskan perjalanan hidup kita sebab , bila kita umur 25 kita dah matang . Masa tu mesti kahwin dah ,masa tu . Tapi kalau kita duk couple tidak ada perkhawinan sia-sia , sabab tu saya beritahu ' kalau orang mula kenal kita (bagi wanita ) orang lelaki kenal kita dalam masa sebulan dia tak sebut langsung pun 'oh saya nak kahwin dengan awak ' 'saya nak jumpa keluarga'. Stop . Rugi masa .Habiskan bill . Habiskan prepaid . Habiskan masa sahaja . Ingat mesti kita couple mesti ke arah perkhawinan maka kita bersiap bersama-sama betulkan akidah tentukan ibadah solat al-fatiha tu biar betul akhlak tu biar lemah -lembut lagi .Akidah Ibadah .Amal tak cukup jangan sibuk nak couple . Sebab kita takut tengah couple kalau tak jaga hijab buat benda ha…

A message

Have you ever felt down with yourself , well for me almost all the time . Most girl will talk about beauty of someone that they see on social media especially on Instagram right ?. So do I , then you will stalk her profile stalk and stalk and sigh 'how pretty she is' ' how lucky she is ' then you felt down with yourself . We are in same boat girl , so do I . 
Majority they will talk about beauty , then relationship goal or whatsoever . Most girl will more stalk girls instagram ,  so do boys right ? That's why some people made ' pretty malay girl ' account  ' pretty  bla bla bla' then the caption said no boys allowed  but still  HAVE boys follow  that account and why that account is not on private ? . In my opinion some of this 'pretty bla bla ' account the account holders is a guy . 
I just don't get it ,how this account can exist. I'm not saying all the guy bad so do I'm a good person . Short advice  for the girls out there and…