Exam
Monday, 18 August 2014 @ 00:36


(skip introduction I'm suck ) 

Okay , what I've noticed a past few days . Pasal bertudung dengan tak , yeah it may sound cliche sampai bila-bila . Bila ada orang buat perangai yang tak senonoh dan dia pakai tudung ( ini sebagai contoh ) orang akan bash ' at least dia bertudung ' ' kau ingat orang pakai tudung tu baik sangat ke ?' pernah dengarkan alasan ney tak pernah lapuk . 

Aku bukan nak tekan kan atau nak menangkan mana-mana pihak , it just my humble opinions . So here some simple example . 

(Story time)

Budak A dengan budak B ada exam penting dekat dewan yang memang menetukan hidup mati dorang lah . Kalau lulus menjamin masa depan dorang , kalau fail for sure repeat la kn . So kalau nak masuk pintu dewan tu peraturan dia kena berpakaian kemas dan formal . Ada pengawas jaga dekat depan pintu tu . 

Budak A ney pakai pakaian formal , kemas yang amat tapi ilmu dekat kepala kurang , ye la sebab makan tido je kerja buku buat alas bantal . Hebat la konon tak baca buku . 

Budak B ney dia pakai selekeh sikit , maklumla baca buku bagai nak rak sampai bangun lambat nak bersiap . Asal tenyeh mana perlu . 

Dua budak ni , nak masuk ke dewan . Pengawas dekat depan pintu tu ushya ' kerek je ' poyo je . 
Lalu budak A tu pengawas lepas tapi budak B nak masuk tak lepas . 

B : Bang apa hal nak tahan saya?
Pengawas : Awak tak pakai proper , kalau nak masuk dewan sila  balik bilik ,salin baju awak bagi senonoh sikit . 
B : Lepak ah nak jawap exam je pun buat apa nak pakai lelawa sangat , tak guna bang kalau pakai formal tak de ilmu 
Pengawas : Tak kesah la tapi ini memang peraturan dia , awak pun mesti dah tahu kn ? . Cite dia peraturan ney dah bagi tahu before exam kn . 

Nak tak nak terpaksa budak B ni balik bilik , nak nak kau exam kat DMAS  kau dpp dekat Kachi (eh macam kenal tempat ini ) tunggu bus per kemain lambat . 

Kau pun balik la salin baju , nak segak sangat kau pakai baju baru yang kau tak pernah pakai spray perfume kemain biar mati di bau oleh pengawas sekian . 

Kau sampai je exam dah start sejam so tinggal lagi sejam , masa tu killer paper lak tu . Kau pun masuk mengagau cari tempat yang kemain jauh jer .

(asal jadi watak budak B lak )


Budak B baru separuh jalan jawap (ilmu mencurah -curah ) lagi separuh tu tak sempat dah habis masa .
Budak A siap masuk awal boleh tido lagi mimpi indah kau . 

So bila result keluar
Budak A yang pakai formal masuk awal pun fail
Budak B yang ilmu didada dan kepala dan seluruh anggota badan pun fail 

yang lulus
Budak C pakai formal dan ilmu penuh di seluruh pelusuk tubuh (saja bagi over )

So korang fikir sendiri jadikan watak 
Budak A = pakai tudung tapi peragai tak baik mana
Budak B = tak pakai tudung tapi baik kemain 

*gagal paper boleh repeat kalau kita gagal hidup ada ke repeat 

Aku tak suka orang yang gunakan ' tudung' atau 'rambut ' sebagai alasan actually peragai seseorang tu yang  patut disalahkan bukan tudung mahupun rambut . 

akan sambung cerita tertentu , stay tune . 

p/s I'm not pious, I know and I'm still learning , the way I deliver  which may not be that great, I want people to accept and understand more easily. You can not dispute what has been written in the Holy Quran . Yeah . You can't . 

The End 

storyboard
d.y.n.m.j. 


Labels: