Skip to main content

Exam

(skip introduction I'm suck ) 

Okay , what I've noticed a past few days . Pasal bertudung dengan tak , yeah it may sound cliche sampai bila-bila . Bila ada orang buat perangai yang tak senonoh dan dia pakai tudung ( ini sebagai contoh ) orang akan bash ' at least dia bertudung ' ' kau ingat orang pakai tudung tu baik sangat ke ?' pernah dengarkan alasan ney tak pernah lapuk . 

Aku bukan nak tekan kan atau nak menangkan mana-mana pihak , it just my humble opinions . So here some simple example . 

(Story time)

Budak A dengan budak B ada exam penting dekat dewan yang memang menetukan hidup mati dorang lah . Kalau lulus menjamin masa depan dorang , kalau fail for sure repeat la kn . So kalau nak masuk pintu dewan tu peraturan dia kena berpakaian kemas dan formal . Ada pengawas jaga dekat depan pintu tu . 

Budak A ney pakai pakaian formal , kemas yang amat tapi ilmu dekat kepala kurang , ye la sebab makan tido je kerja buku buat alas bantal . Hebat la konon tak baca buku . 

Budak B ney dia pakai selekeh sikit , maklumla baca buku bagai nak rak sampai bangun lambat nak bersiap . Asal tenyeh mana perlu . 

Dua budak ni , nak masuk ke dewan . Pengawas dekat depan pintu tu ushya ' kerek je ' poyo je . 
Lalu budak A tu pengawas lepas tapi budak B nak masuk tak lepas . 

B : Bang apa hal nak tahan saya?
Pengawas : Awak tak pakai proper , kalau nak masuk dewan sila  balik bilik ,salin baju awak bagi senonoh sikit . 
B : Lepak ah nak jawap exam je pun buat apa nak pakai lelawa sangat , tak guna bang kalau pakai formal tak de ilmu 
Pengawas : Tak kesah la tapi ini memang peraturan dia , awak pun mesti dah tahu kn ? . Cite dia peraturan ney dah bagi tahu before exam kn . 

Nak tak nak terpaksa budak B ni balik bilik , nak nak kau exam kat DMAS  kau dpp dekat Kachi (eh macam kenal tempat ini ) tunggu bus per kemain lambat . 

Kau pun balik la salin baju , nak segak sangat kau pakai baju baru yang kau tak pernah pakai spray perfume kemain biar mati di bau oleh pengawas sekian . 

Kau sampai je exam dah start sejam so tinggal lagi sejam , masa tu killer paper lak tu . Kau pun masuk mengagau cari tempat yang kemain jauh jer .

(asal jadi watak budak B lak )


Budak B baru separuh jalan jawap (ilmu mencurah -curah ) lagi separuh tu tak sempat dah habis masa .
Budak A siap masuk awal boleh tido lagi mimpi indah kau . 

So bila result keluar
Budak A yang pakai formal masuk awal pun fail
Budak B yang ilmu didada dan kepala dan seluruh anggota badan pun fail 

yang lulus
Budak C pakai formal dan ilmu penuh di seluruh pelusuk tubuh (saja bagi over )

So korang fikir sendiri jadikan watak 
Budak A = pakai tudung tapi peragai tak baik mana
Budak B = tak pakai tudung tapi baik kemain 

*gagal paper boleh repeat kalau kita gagal hidup ada ke repeat 

Aku tak suka orang yang gunakan ' tudung' atau 'rambut ' sebagai alasan actually peragai seseorang tu yang  patut disalahkan bukan tudung mahupun rambut . 

akan sambung cerita tertentu , stay tune . 

p/s I'm not pious, I know and I'm still learning , the way I deliver  which may not be that great, I want people to accept and understand more easily. You can not dispute what has been written in the Holy Quran . Yeah . You can't . 

The End 

storyboard
d.y.n.m.j. 


Comments

Popular posts from this blog

Boredom is a choice

Assalamualaikum and Hello to the silent reader/s
This post is just a mumbling and giving out some of my humble opinion or suggestions (whatever you want to call it, it is also the piece of crap post I guess). Currently, I’m already finish my exam as my final year student and having like a month semester break.  Well, everything was so great and good on the first week but then the feeling of ‘bored’ started to strike me.  
I don’t know how about others, maybe they spend their holidays doing travelling or attended language class. Me, however?  End up my whole semester break before continuing my intern (InsyAllah in the early of this Feb) just in my lovely house. Is not that I don’t want to travel, but I don’t have travel friend/s  (the problem when you just have a small circle of friends)  some of them, their parents are not allowed them to do so, well, I respect and understand that  so I end up finishing my holidays be as a devoted daughter (cewah) p/s if you want to find a travel pa…

Cambodia x Bangkok

Assalamualaikum and hello my silent readers,
We meet again in my post segment ‘one year one country (gituw)’. I just came back from Bangkok last Wednesday and here I am writing and updating my blog. This year I went to Cambodia and Bangkok for 4 days with my new travel partners Liyana my UUM’s friend and cute little girl Wani which is Liyana’s friend. It is kind of awesome to travel with someone new. Making new friend when travelling (checked). This trip is the cutest trip ever; I don’t know why but I think is kind of cute. Thanks for being my travel partners for this year so let’s get started:-
Day 1  12:55 PM   Boarding from KLIA – Siem Reap (Cambodia) – RM 75 / one way without luggage
I booked in February so my trip is in July by AirAsia. The journey is about 2 hours.
02: 45 PM   Reach at Siem Reap International Airport
We stayed in Visoth Boutique Hotel for 3 days 2 nights – 17 USD/ per person.
*My review about Visoth Boutique Hotel*

Photos  by me
Booked thru booking.com and we …

Couple in Islam

Kita couple untuk apa ? suka -suka menghabiskan masa chat sana chat sini , nak pergi mana ? Seolah-olah kita macam hamster pusing sana tak sampai kemana . Kita bila sampai umur dah dewasa dah ada agama , dah ada ekonomi sikit mesti meneruskan perjalanan hidup kita sebab , bila kita umur 25 kita dah matang . Masa tu mesti kahwin dah ,masa tu . Tapi kalau kita duk couple tidak ada perkhawinan sia-sia , sabab tu saya beritahu ' kalau orang mula kenal kita (bagi wanita ) orang lelaki kenal kita dalam masa sebulan dia tak sebut langsung pun 'oh saya nak kahwin dengan awak ' 'saya nak jumpa keluarga'. Stop . Rugi masa .Habiskan bill . Habiskan prepaid . Habiskan masa sahaja . Ingat mesti kita couple mesti ke arah perkhawinan maka kita bersiap bersama-sama betulkan akidah tentukan ibadah solat al-fatiha tu biar betul akhlak tu biar lemah -lembut lagi .Akidah Ibadah .Amal tak cukup jangan sibuk nak couple . Sebab kita takut tengah couple kalau tak jaga hijab buat benda ha…