Skip to main content

Exam

(skip introduction I'm suck ) 

Okay , what I've noticed a past few days . Pasal bertudung dengan tak , yeah it may sound cliche sampai bila-bila . Bila ada orang buat perangai yang tak senonoh dan dia pakai tudung ( ini sebagai contoh ) orang akan bash ' at least dia bertudung ' ' kau ingat orang pakai tudung tu baik sangat ke ?' pernah dengarkan alasan ney tak pernah lapuk . 

Aku bukan nak tekan kan atau nak menangkan mana-mana pihak , it just my humble opinions . So here some simple example . 

(Story time)

Budak A dengan budak B ada exam penting dekat dewan yang memang menetukan hidup mati dorang lah . Kalau lulus menjamin masa depan dorang , kalau fail for sure repeat la kn . So kalau nak masuk pintu dewan tu peraturan dia kena berpakaian kemas dan formal . Ada pengawas jaga dekat depan pintu tu . 

Budak A ney pakai pakaian formal , kemas yang amat tapi ilmu dekat kepala kurang , ye la sebab makan tido je kerja buku buat alas bantal . Hebat la konon tak baca buku . 

Budak B ney dia pakai selekeh sikit , maklumla baca buku bagai nak rak sampai bangun lambat nak bersiap . Asal tenyeh mana perlu . 

Dua budak ni , nak masuk ke dewan . Pengawas dekat depan pintu tu ushya ' kerek je ' poyo je . 
Lalu budak A tu pengawas lepas tapi budak B nak masuk tak lepas . 

B : Bang apa hal nak tahan saya?
Pengawas : Awak tak pakai proper , kalau nak masuk dewan sila  balik bilik ,salin baju awak bagi senonoh sikit . 
B : Lepak ah nak jawap exam je pun buat apa nak pakai lelawa sangat , tak guna bang kalau pakai formal tak de ilmu 
Pengawas : Tak kesah la tapi ini memang peraturan dia , awak pun mesti dah tahu kn ? . Cite dia peraturan ney dah bagi tahu before exam kn . 

Nak tak nak terpaksa budak B ni balik bilik , nak nak kau exam kat DMAS  kau dpp dekat Kachi (eh macam kenal tempat ini ) tunggu bus per kemain lambat . 

Kau pun balik la salin baju , nak segak sangat kau pakai baju baru yang kau tak pernah pakai spray perfume kemain biar mati di bau oleh pengawas sekian . 

Kau sampai je exam dah start sejam so tinggal lagi sejam , masa tu killer paper lak tu . Kau pun masuk mengagau cari tempat yang kemain jauh jer .

(asal jadi watak budak B lak )


Budak B baru separuh jalan jawap (ilmu mencurah -curah ) lagi separuh tu tak sempat dah habis masa .
Budak A siap masuk awal boleh tido lagi mimpi indah kau . 

So bila result keluar
Budak A yang pakai formal masuk awal pun fail
Budak B yang ilmu didada dan kepala dan seluruh anggota badan pun fail 

yang lulus
Budak C pakai formal dan ilmu penuh di seluruh pelusuk tubuh (saja bagi over )

So korang fikir sendiri jadikan watak 
Budak A = pakai tudung tapi peragai tak baik mana
Budak B = tak pakai tudung tapi baik kemain 

*gagal paper boleh repeat kalau kita gagal hidup ada ke repeat 

Aku tak suka orang yang gunakan ' tudung' atau 'rambut ' sebagai alasan actually peragai seseorang tu yang  patut disalahkan bukan tudung mahupun rambut . 

akan sambung cerita tertentu , stay tune . 

p/s I'm not pious, I know and I'm still learning , the way I deliver  which may not be that great, I want people to accept and understand more easily. You can not dispute what has been written in the Holy Quran . Yeah . You can't . 

The End 

storyboard
d.y.n.m.j. 


Comments

Popular posts from this blog

Medan Getaway

Assalamualaikum and hello guys,



We met again for my post segment ‘one year one country’. For this year, Alhamdulilah I have un-tick my wish list ‘one year one country’ to Medan, Indonesia. As usual this is my last minute plan to go to Medan. Why Medan?Because the cheapest flight at that time, yes my definition of travel ‘murah je book terus plan kemudian’ . So for this year, Farah is my travel partner (previous post, my Phuket travel partner) as I can say, my Medan getaway is like my short honeymoon because it was so calm and I do happy for this travel. Alhamdulilah is was great and everything was so smooth. 
So here’s my itinerary; My recap journey for 4 days 3 nights Medan - Berastangi – Samosir Island – Medan
DAY 1
02:55 PM    KLIA 2 – KUALANAMU AIRPORT (Medan) * RM 163 (return flight, no luggage) 03:00 PM- Reach Kualanamu Airport (Medan is one hour delay from Malaysia time zone)
*we decided to  stay at Berstangi due to last ferry to Samosir Island at 7:00 PM and the journey from Me…

End of chapter as degree student

Assalamualaikum and peace upon to you,


            First and foremost, I am so thankful and grateful to Allah Almighty, who gave me an opportunity to continue my study to degree level and also graduate on time. I am so beyond happy and kind of sad, I do miss me being as a student and 4 years roller coaster journey in my University. Dear reader, this gonna be a long appreciation story and some introduction of my journey so yeah. On the 19th of November 2017, I am officially graduated as ‘Bachelor of Tourism Management with (Hons)’which means I am officially ending up me as a degree student. The feelings are so mixed up, it’s hard to explain in words, but I know you guys will understand right.
             Studying in Tourism is not my choice neither both my parents. Frankly talking, I never applied in UPU for tourism course and I never think that I would end up as tourism student. To be honest, during my first day orientation in my University only 2 people include me did not apply t…

Finn du chapitre 12/12 (version 2017)

Assalamualaikum and peace upon you guys,
First of all, happy new year! And yes I know, I am quite late but well still in February right? Still count. Anyway as usual I will do my recap for good memories happened in my 2017. Frankly talking, 2017 is one of my favourite years because so many big events happened in my life and I guess 2018 is a big step for me to go thru ‘adulthood’ arena.
1) Went to Cambodia x Bangkok


Alhamdulilah I’ve accomplished to un-tick one of my must lists, one year one country but it bonus I went two countries. Actually, this plan is ‘spontaneous adventure’.  This is some short story ; I got a text from Yana told me ‘ ticket tengah murah jom’ and I said ‘ jom’ and on that night we brought that flight tickets . I never told my parents I just ‘do it’ see kerja gila to be honest I have been waiting to do this ‘kerja gila’ .  A month before I went to Cambodia, I told my parents ‘ I have already bought the tickets, hotel already book, already exchanged the money (w…