Skip to main content

Let it be

Kadang-kadang aku tak paham dengan sikap seseorang itu . Kalau nak berkawan mesti tengok family background dia whether from rich family or not . Kalau tak kaya mesti melihat paras rupa cantik ke ta ? . Mungkin ini satu lumrah ,

Tapi trend kat sini tak macam ni but still they will seeking on something , apa? in courses . Aku tak paham kenapa dorang kalau nak bergaul mesti tengok kepada course seseorang tu  , well yeah not all of them but some , because of this some people mencacatkan pandangan dan pemikiran seseorang kepada seseorang . Gotta it ? 

Course kami tak se'gah' nama bangunan kami even our courses in international school but people still look us down , kalau kami sebut apa nama course kami, mereka akan mempamerkan riaksi muka 'ouh course tu je ?' kadang-kadang aku rase macam nak tumbuk terajang je . Nasib aku perempuan . Nasib berbaju kurung . Nasib bertudung . Kalau ta memang aku dah ganyang kau kat situ . 

Pernah juga seseorang dari course account (the highest ranking course in my University ) memanggil kami
sebagai budak'' buangan  law'' . Cara dia cakap  macam kami sangat bodoh . 

Aku tak mintak pun course ini la , aku pernah merungut ,

 "pointer aku lagi highest dari budak tu, tapi kenapa dia still in accounting aku tak? kenapa? ." 

Namun aku mempersoalkan balik  kepada diri aku sendiri ,

Kenapa aku nak menolak takdir Allah ,Allah tahu apa yang Allah rancang ?
Kenapa aku perlu melawan sedangkan aku naif tentang masa hadapan  Allah telah rancang dengan sempurna?
Kenapa aku perlu membuang masa? 
Kenapa aku harus merungut ?
Kenapa? 
Persoalan itu , aku terus mempersoalkan kepada diri ku sampai aku berhenti bersoal dan mempersoal .

Biarkan mereka dan buktikan kepada mereka . 

Bagus dari segi ilmu tapi sayang bodoh dalam penilaian .

Comments

Popular posts from this blog

Boredom is a choice

Assalamualaikum and Hello to the silent reader/s
This post is just a mumbling and giving out some of my humble opinion or suggestions (whatever you want to call it, it is also the piece of crap post I guess). Currently, I’m already finish my exam as my final year student and having like a month semester break.  Well, everything was so great and good on the first week but then the feeling of ‘bored’ started to strike me.  
I don’t know how about others, maybe they spend their holidays doing travelling or attended language class. Me, however?  End up my whole semester break before continuing my intern (InsyAllah in the early of this Feb) just in my lovely house. Is not that I don’t want to travel, but I don’t have travel friend/s  (the problem when you just have a small circle of friends)  some of them, their parents are not allowed them to do so, well, I respect and understand that  so I end up finishing my holidays be as a devoted daughter (cewah) p/s if you want to find a travel pa…

Cambodia x Bangkok

Assalamualaikum and hello my silent readers,
We meet again in my post segment ‘one year one country (gituw)’. I just came back from Bangkok last Wednesday and here I am writing and updating my blog. This year I went to Cambodia and Bangkok for 4 days with my new travel partners Liyana my UUM’s friend and cute little girl Wani which is Liyana’s friend. It is kind of awesome to travel with someone new. Making new friend when travelling (checked). This trip is the cutest trip ever; I don’t know why but I think is kind of cute. Thanks for being my travel partners for this year so let’s get started:-
Day 1  12:55 PM   Boarding from KLIA – Siem Reap (Cambodia) – RM 75 / one way without luggage
I booked in February so my trip is in July by AirAsia. The journey is about 2 hours.
02: 45 PM   Reach at Siem Reap International Airport
We stayed in Visoth Boutique Hotel for 3 days 2 nights – 17 USD/ per person.
*My review about Visoth Boutique Hotel*

Photos  by me
Booked thru booking.com and we …

Couple in Islam

Kita couple untuk apa ? suka -suka menghabiskan masa chat sana chat sini , nak pergi mana ? Seolah-olah kita macam hamster pusing sana tak sampai kemana . Kita bila sampai umur dah dewasa dah ada agama , dah ada ekonomi sikit mesti meneruskan perjalanan hidup kita sebab , bila kita umur 25 kita dah matang . Masa tu mesti kahwin dah ,masa tu . Tapi kalau kita duk couple tidak ada perkhawinan sia-sia , sabab tu saya beritahu ' kalau orang mula kenal kita (bagi wanita ) orang lelaki kenal kita dalam masa sebulan dia tak sebut langsung pun 'oh saya nak kahwin dengan awak ' 'saya nak jumpa keluarga'. Stop . Rugi masa .Habiskan bill . Habiskan prepaid . Habiskan masa sahaja . Ingat mesti kita couple mesti ke arah perkhawinan maka kita bersiap bersama-sama betulkan akidah tentukan ibadah solat al-fatiha tu biar betul akhlak tu biar lemah -lembut lagi .Akidah Ibadah .Amal tak cukup jangan sibuk nak couple . Sebab kita takut tengah couple kalau tak jaga hijab buat benda ha…