Skip to main content

Sum up my memories in 2014

Hello there , D is back bahah and finally finals is OVER yes yes .  I think it's not too late yet for me to say happy new year readers  . Happy 2015 and hopefully this year will be a year will be more meaningful for all.
Sooooo urmmmm well 2014 not as I expected, there were so many ups and downs , but mostly downs and it was not a good year for me , but I can feel maybe this year will be better because I can feel . Insyallah and I really have pretty good with my instance okay .My instance always right .  No doubt . (Aipp tak baik riak ) but mostly . Haha no,  just kidding but pegang la pada prinsip kita merancang Allah menetukan ye noks .  
Overall for my third semester as a degree students well it's kind of tough sem for me . Serious no kidding the subjects and so do lectures is killing me (but Alhamdulilah masih hidup ) but congratulations to myself because succeed in facing the moments and twists and turns of life during the third semester as a degree students . The only thing is  I just hope I don't have any  repeat paper okay sama-samalah kita berdoa kepada finals paper kita moga dilembutkan hati lectures untuk bagi markah lebih sikit . Ameen . 

Sum up my 2014 (sweet memories )


Sem dua , we did our last minute short get away went to Langkawi . Hari ni kiterung plan besok pergi , aha jangan cakap la kalam kabut dia nak cari sapa nak hantar kiterung pergi jeti tu kecoh satu block C nak cari but Alhamdulilah everything goes well  . Sampai sana baru nak beli ticket  and nasib kat sana ada offer terus hotel even ta la lawa mana but ikot budget la dalam RM 200 untuk semalam tepi pantai so kiterung pergi 4 org so dalam RM 50 and sewa kereta dia sehari RM 50 yes memang murah tapi dia ada cakap kalau public holidays harga akan naik 3 kali ganda so masa kiterung pergi tu dalam musim biasa dan ini harga untuk orang tempatan sahaja , tapi tak tahu la pulak sekarang macam mana .


so next still in second semester , I went to bukit bendera with Naurah and her friend , yang ni aku tido rumah Naurah  dekat peneng and satu satu nya kawan rapat masa kat matrik and sekarang insyallah  , teman dia so memang kerja berjalan la , kereta ada mana nak pergi  - pergilah . Shopping mall singgah sampai tiga tempat tapi tak beli apa pun saja , satu singgah solat jap lagi singgah makan , jap lagi mall lagi satu singgah buang apa yang perlu . Demand nak singgah mall jugak , bebudak sekarang , balik tu memang sampai lewat malam ish ish apa nak jadi anak dara  and 


sebagai tanda serba salah  dan maaf sebab membuat mak Naurah tunggu anak-anak dara ini balik sampai lewat malam , kami buat nasi ayam untuk mereka aha tak sangka menjadi tapi sambal dia , aku terbuat guna cabai kering supposedly guna cabai hidup aha buat malu jea patutlah mak dia tak makan cabai aku huwawa . 


Masuk sem tiga baru nak berjalan ke perlis , so location Gua Kelam  sesiapa yang pencinta alam sekitar dan alam flora tempat ni cantik for you taking pictures tapi kiterung tak pusing habis pun sebab tempat dia besar , and masing -masing lupa nak bawak air . Next kiterung singgah ke padang besar and the best part kat sana , I fall in love dengan kain songket dia . Macam orang gila I mintak discount kat mak cik tu dapat la 2  pasang kain songket untuk buat modal baju kurung sem depan :P and I do love wear baju kurung cantik okay . 






Sem tiga datang balik ke Langkawi bukan dah fall in love dengan mat saleh dekat situ tapi atas urusan assignment trip , kena buat report ke Langkawi untuk sem aku  .Sem lain tempat lain pulak .  Even subject ni wajib keluar  tapi kenapa pihak Uni tak bagi sponsor tak paham aku , banyak jugak subject kiterung jenis keluar tapi tak di tanggung haish . So budget dia RM2++  untuk 2 hari 1 malam tapi berbaloi la ini include hotel (way more better masa aku pergi dulu) , makan sepanjang di Langkawi  (sumpah sedap ada satu gerai tu sumpah sedap ) , transport , cable car , naik bot cuma bawak  duit untuk shopping sahaja . Sangat berbaloi and ini subject yang I berani ambik tak de kawan and I berjaya dapat kawan baru . Actually I dare to  myself try to be more independent  ada jugak bebudak tu tanya kenapa tak ambik sama subject dengan Farah and Yas aha actually saja try nak survive and I made it . 

Teamwork dengan Farah and Yas memang tiptop tapi saja sekali sekala nak teamwork dengan orang lain ada yang okay ada yang teruk , makin kita bukak diri kita kenal orang,  makin kita kenal diri kita sendiri dan kenal macam macam sikap orang  . Kenal diri kita , kita boleh tahu sejauh mana sikap sabar nak layan kerenah orang dan apa pandangan orang tengok kerja kita , kenal sikap orang lain means makin kita kenal orang mana boleh buat kerja atau sebaliknya . I mean not expose untuk tarikan ke apa  tapi untuk belajar , kadang-kadang ilmu dia lagi banyak dari kita tapi kita la kena cari. Pasang niat betul iya anak2 , kalau sebab nak tarikan or popular percaya lah ada la orang membenci kalau niat sebab ilmu insyallah , Allah memberkati . 



So next , celebrate orang konvo , congrats untuk Ira . Masa teman Ira tangkap gambar dekat dewan tu . Aku dengan Farah ushya je budak-budak pakai sempang , uhh memang ketara beza jubah dia . Dean list dengan budak grad biasa terus inspire kiterung , apa lagi balik tu pergi terus  Pusat Islam beli terus kisimis RM 5 git , ceh makan every pagi masa nak pergi kelas .  Konon-konon nak kuatkan daya ingatan , bila jawap exam haritu baru tahu daya kau tahap mana aha tak pe la aku pasrah jea tp at least ade la effort . 



Taraa , yang atas tu ada orang bawak kitrung singgah masjid , not so sure nama apa but orang panggil Masjid Biru , cantik seakan-akan Masjid Besi sikit design kat dalam tapi Masjid Besi lagi besar , ini pun cantik selesa . Location somewhere in Kedah tapi I'm not so sure kat mana . Cer anda google . 
Masa ni keluar nak tengok Hunger Game punya pasal even assigment berlambak due date nak dekat jenis manusia tak sedar diri . 

Sekian untuk kenangan 2014 . Insyallah kalau boleh this year nak travel another country pulak tapi country sendiri pun ada banyak tarikan tapi saja . 

Thanks for whoever who stayed with me in 2014 and really nice to know you . Let us create more good memories okay .  

Comments

Popular posts from this blog

Medan Getaway

Assalamualaikum and hello guys,



We met again for my post segment ‘one year one country’. For this year, Alhamdulilah I have un-tick my wish list ‘one year one country’ to Medan, Indonesia. As usual this is my last minute plan to go to Medan. Why Medan?Because the cheapest flight at that time, yes my definition of travel ‘murah je book terus plan kemudian’ . So for this year, Farah is my travel partner (previous post, my Phuket travel partner) as I can say, my Medan getaway is like my short honeymoon because it was so calm and I do happy for this travel. Alhamdulilah is was great and everything was so smooth. 
So here’s my itinerary; My recap journey for 4 days 3 nights Medan - Berastangi – Samosir Island – Medan
DAY 1
02:55 PM    KLIA 2 – KUALANAMU AIRPORT (Medan) * RM 163 (return flight, no luggage) 03:00 PM- Reach Kualanamu Airport (Medan is one hour delay from Malaysia time zone)
*we decided to  stay at Berstangi due to last ferry to Samosir Island at 7:00 PM and the journey from Me…

End of chapter as degree student

Assalamualaikum and peace upon to you,


            First and foremost, I am so thankful and grateful to Allah Almighty, who gave me an opportunity to continue my study to degree level and also graduate on time. I am so beyond happy and kind of sad, I do miss me being as a student and 4 years roller coaster journey in my University. Dear reader, this gonna be a long appreciation story and some introduction of my journey so yeah. On the 19th of November 2017, I am officially graduated as ‘Bachelor of Tourism Management with (Hons)’which means I am officially ending up me as a degree student. The feelings are so mixed up, it’s hard to explain in words, but I know you guys will understand right.
             Studying in Tourism is not my choice neither both my parents. Frankly talking, I never applied in UPU for tourism course and I never think that I would end up as tourism student. To be honest, during my first day orientation in my University only 2 people include me did not apply t…

Finn du chapitre 12/12 (version 2017)

Assalamualaikum and peace upon you guys,
First of all, happy new year! And yes I know, I am quite late but well still in February right? Still count. Anyway as usual I will do my recap for good memories happened in my 2017. Frankly talking, 2017 is one of my favourite years because so many big events happened in my life and I guess 2018 is a big step for me to go thru ‘adulthood’ arena.
1) Went to Cambodia x Bangkok


Alhamdulilah I’ve accomplished to un-tick one of my must lists, one year one country but it bonus I went two countries. Actually, this plan is ‘spontaneous adventure’.  This is some short story ; I got a text from Yana told me ‘ ticket tengah murah jom’ and I said ‘ jom’ and on that night we brought that flight tickets . I never told my parents I just ‘do it’ see kerja gila to be honest I have been waiting to do this ‘kerja gila’ .  A month before I went to Cambodia, I told my parents ‘ I have already bought the tickets, hotel already book, already exchanged the money (w…