Skip to main content

Who knows............

Who knows it just a doa' 

'' Ya Allah betulkan kau pandang aku lagi , Ya Allah betulkah kau sayang aku , Ya Allah jika benar tolong la hamba-mu ini , aku betul-betul nak berubah tapi aku tak tahu macam mana nak mulakan , Amin''

Who knows it just a first step with a heavy heart 

'Selamat Datang ke Matrikulasi Pulau Pinang ' 

Who knows it just a short conversation 

Me : Ehh kita satu practicum kan? 
Maziah : Ha'a
Me: Jom la pergi class sesame, meh la masuk bilik kita
Maziah : ouh okay
Me : Name sapa erk? lupa laa..
Maziah : Maziah .

Who knows it just a discussion group 

Afiqah : Nak number boleh , senang nak contact nanti .
Me : Alaa , tak ingat la number , jap erk . Name? 
Afiqah : Afiqah 

Who knows it just sitting position side by side

Who knows we become closer and closer 

Who knows it gonna be a changes 

Me : Wei kau perasan tak ? hewhew
Maziah : Perasan
Me : Apa-apa ? hehe
Maziah : Kau pakai tudung ,  tutup dada .  Kami dah perasan tapi takot nak tegur . 
Me : knn entah la aku pun ta tahu kenapa , sebab malu dengan korang kot . 

Another changes 

Afiqah : fuyooo ade orang  pakai hand-sock laa
Me: shh diam ah malu aku
Afiqah : wei asal? haha alhamdulilah hehe
Me : Tempias ustazah maz kot , kau pun hmm boleh la , percik sikit ah ,haha .
Afiqah : kuang aja hang!
Me: Tah, kan semalam Pn. Rosilah soh aku buat kat whiteboard depan tu . Baju aku pakai tu licin bila aku            angkat tangan , lengan baju tu jatuh la . Time tu aku rase semua pandang kat tangan aku . Aku tibe-tibe       rase malu sesangat , Padahal tangan je pun tp tah . 
Afiqah : Hmm tak pe laa hidayah hang kot . 
Me: Tapi panas sikit la haha
Maziah : Alaa mula-mula memang la nanti hang dah biasa laa.

Who knows it just a little thing of changes become as a routine.

Who knows it just a little supportive and advice .

Me : Wei , aku rase kn , aku takot la nak balik KL
Maziah : Asal?
Me : Ye la kat sini aku ade korang , roommates aku pun ade nak guide aku . Aku takot aku berubah balik .
        Kat sini tutup pastu sampai sana bukak balik . Aku ta nak 
Afiqah : Ye la kiterung ney guide hang je , kat sana hang pikiq la ,Hang berubah sebab apa? Sebab Allah                   kn?
Maziah : Allah akan tolong hang kalau hang betul-betul nak berubah .
Me: Doakan aku tau.
Afiqah : Hang pa perasan dak , ramai yang masuk matriks dah pakai tudung .
Me: Memang ah , sistem kat sini gila ketat , islamic , yang datang2 mostly budak sekolah agama tutt uhh.
Afiqah : Aku tak maziahh ah.
Me : Kau alim gak ,hehe

Who knows it just a friendship build less than a year can make changes 

Alhamdulilah, although I was naive and foolish in this religion , but I'm trying to change. I do not fully know, but I am learning.

Who knows , no one knows .. Allah's plan is perfect'm secretly . 

 It is true what they say, if someone want to change and want something seriously Allah will give way to his servants. Never stop giving up . 

pths taken by me 


With a lots of love to my bestie Afiqah Ibrahim and Maziah Mohammad . Take care up there . Miss you guys! Thanks for everything . Sahabat Surgawi . Forever friends . 

p/s posted because I just miss them . Sad face . 

Comments

Popular posts from this blog

Boredom is a choice

Assalamualaikum and Hello to the silent reader/s
This post is just a mumbling and giving out some of my humble opinion or suggestions (whatever you want to call it, it is also the piece of crap post I guess). Currently, I’m already finish my exam as my final year student and having like a month semester break.  Well, everything was so great and good on the first week but then the feeling of ‘bored’ started to strike me.  
I don’t know how about others, maybe they spend their holidays doing travelling or attended language class. Me, however?  End up my whole semester break before continuing my intern (InsyAllah in the early of this Feb) just in my lovely house. Is not that I don’t want to travel, but I don’t have travel friend/s  (the problem when you just have a small circle of friends)  some of them, their parents are not allowed them to do so, well, I respect and understand that  so I end up finishing my holidays be as a devoted daughter (cewah) p/s if you want to find a travel pa…

Cambodia x Bangkok

Assalamualaikum and hello my silent readers,
We meet again in my post segment ‘one year one country (gituw)’. I just came back from Bangkok last Wednesday and here I am writing and updating my blog. This year I went to Cambodia and Bangkok for 4 days with my new travel partners Liyana my UUM’s friend and cute little girl Wani which is Liyana’s friend. It is kind of awesome to travel with someone new. Making new friend when travelling (checked). This trip is the cutest trip ever; I don’t know why but I think is kind of cute. Thanks for being my travel partners for this year so let’s get started:-
Day 1  12:55 PM   Boarding from KLIA – Siem Reap (Cambodia) – RM 75 / one way without luggage
I booked in February so my trip is in July by AirAsia. The journey is about 2 hours.
02: 45 PM   Reach at Siem Reap International Airport
We stayed in Visoth Boutique Hotel for 3 days 2 nights – 17 USD/ per person.
*My review about Visoth Boutique Hotel*

Photos  by me
Booked thru booking.com and we …

Couple in Islam

Kita couple untuk apa ? suka -suka menghabiskan masa chat sana chat sini , nak pergi mana ? Seolah-olah kita macam hamster pusing sana tak sampai kemana . Kita bila sampai umur dah dewasa dah ada agama , dah ada ekonomi sikit mesti meneruskan perjalanan hidup kita sebab , bila kita umur 25 kita dah matang . Masa tu mesti kahwin dah ,masa tu . Tapi kalau kita duk couple tidak ada perkhawinan sia-sia , sabab tu saya beritahu ' kalau orang mula kenal kita (bagi wanita ) orang lelaki kenal kita dalam masa sebulan dia tak sebut langsung pun 'oh saya nak kahwin dengan awak ' 'saya nak jumpa keluarga'. Stop . Rugi masa .Habiskan bill . Habiskan prepaid . Habiskan masa sahaja . Ingat mesti kita couple mesti ke arah perkhawinan maka kita bersiap bersama-sama betulkan akidah tentukan ibadah solat al-fatiha tu biar betul akhlak tu biar lemah -lembut lagi .Akidah Ibadah .Amal tak cukup jangan sibuk nak couple . Sebab kita takut tengah couple kalau tak jaga hijab buat benda ha…